Cancelarul conservator, care traversează Germania în toate direcțiile, se bazează pe numele și bilanțul său pentru a încerca să mobilizeze alegătorii. Ea asigură peste tot unde se duce: „Veți avea Merkel doar cu CDU”, cerând alegătorilor să voteze pentru Uniunea creștină-democrată, partidul său.
Este un mesaj pe care l-a repetat din nou la sfârșitul zilei în capitala Bavariei, o regiune unde tabăra sa (CSU, partidul bavarez înfrățit cu CDU) a primit majoritatea voturilor duminica trecută în cursul unui scrutin regional. Sâmbătă, Munchen va inaugura cel de-al 180-lea Festival al Berii care, din cauza alegerilor, capătă anul acesta accente politice.
„Vă cerem, mergeți la vot și acordați voturile pentru CSU pentru ca noi să putem spune duminică: Germania are un guvern stabil”, a declarat Merkel în fața a aproximativ 7.000 de persoane care au aplaudat-o cu căldură.
În sistemul german se votează separat pentru un deputat și un partid.
„Merită să ne luptăm pentru asta până în ultima zi”, a subliniat ea, alături de Horst Seehofer, marele câștigător al alegerilor regionale bavareze de săptămâna trecută.
Angela Merkel se teme că alegătorii nu vor fi tentați să-l susțină pe aliatul său, Partidul liberal (FDP) aflat într-o poziție nefavorabilă în sondaje, pentru a salva coaliția aflată la putere de patru ani.
„Dacă credeți că e bine să continui să fiu cancelarul vostru, atunci vă cer cel de-al doilea vot”, a insistat ea vineri, la fel ca și în ultimele zile.
„Mă cunoașteți, am reușit împreună să facem ca în 2013 un număr mare de oameni să o ducă mai bine ca în 2009”, a mai afirmat ea.
La vârsta de 59 de ani, președinta CDU este la un pas de a obține un al treilea mandat de cancelar.
Personalitatea politică preferată a germanilor, cu mult înaintea principalului său adversar, candidatul Partidului social-democrat (SPD) Peer Steinbruck, ar putea fi constrânsă să negocieze o alianță cu această formațiune, la fel ca în timpul primului său mandat (2005-2009).
Reformarea coaliției sale cu liberalii FDP este nesigură, conform unor sondaje publicate vineri care acordă 45 la sută de voturi celor două partide reunite, un total insuficient pentru a constitui o majoritate în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului).
Alegătorii „sunt mulțumiți de cancelar, dar nu și de guvern”. „Se simte o semi-schimbare de putere”, a apreciat politologul Karl-Rudolf Korte, de la Universitatea Duisburg (vest) pentru postul de televiziune ZDF.
Pentru prima dată în Germania, un ultim sondaj urmează să fie publicat duminică, în ziua votului, de către cotidianul de mare tiraj Bild.
Candidatul SPD Peer Steinbruck a insistat joi seară asupra necesității de a se „debarasa de acest guvern”, atacând bilanțul său mai ales în ceea ce privește domeniul social, salariile scăzute, pensiile mici…
„Acordați voturile voastre deputaților SPD, pentru ca ei să mă poată apoi alege cancelar”, a declarat acesta în fața mulțimii reunită în una dintre marile piețe ale Berlinului.
În cursul ultimelor două zile, SPD va continua o campanie de proximitate, cu sute de mii de vizite la domiciliu și întâlniri în întreaga țară.
Cancelarul va vorbi sâmbătă la Berlin în fața susținătorilor săi, care ar trebui să îi aducă victoria.
Ea își va încheia campania la centrul său din Stralsund. În această circumscripție de pe coasta mării Baltice, ea și-a început cariera politică după căderea Zidului Berlinului, obținând primul său mandat de deputat în 1990.
Instanță morală în Germania, președintele federal Joachim Gauck a făcut apel solemn către cei 61,8 milioane de alegători germani să meargă în număr mare la urne duminică. Acest pastor, care a luptat pentru instaurarea democrației în fosta RDG comunistă, a lansat un mesaj video: „Avem alegerea”.
„Este ceva ce milioane de oameni din lume doresc”, a subliniat el în timp ce absenteismul a atins un record, de aproape 30 la sută, la ultimele alegeri legislative de acum patru ani.